Dzisiaj jest 28-03-2024
szukaj
szukaj
zdd4_(1645112212).jpgzdd3_(1645112211).jpgfotoggg_(1656501409).jpgzdd5_(1645112212).jpgzdd2_(1645112211).jpg
Aktualności

Kurs baristy dla hotelarzy

W naszej szkole dla uczniów z klas III TH i IV TH przeprowadzony został kurs baristyKurs prowadził certyfikowany Mistrz Polski baristów - pan Marcin Rusnarczyk, który jest nie tylko niesamowicie doświadczonym baristą, ale także trenerem i wielokrotnym sędzią mistrzostw Polski baristów oraz sędzią mistrzostw świata baristów. Co więcej, pan Marcin jest także autorem książki "Sekrety kawy" przeznaczonej zarówno dla profesjonalistów jak i amatorów fascynujących się tym czarnym trunkiem. Na początku pan Marcin powiedział nam kilka słów o sobie oraz o tym, jak jego pasja stała się codzienną pracą, która daje mu wiele satysfakcji, samorealizacji i przyjemności. Jak się dowiedzieliśmy, w branży pracuje od prawie dwóch dekad. 
Kurs zaczęliśmy od części teoretycznej, dzięki której dowiedzieliśmy się m.in. jakie występują rodzaje kaw, od czego zależy ich różnica cenowa, jaki powinien być jej czas zaparzania, jak wyglądają etapy produkcji kawy od samego nasiona, aż do momentu jej spożycia oraz o tym, jak powinna być podawana w zależności od jej rodzaju. Po teorii nastąpiła część praktyczna, podczas której mogliśmy przyglądać się pracy pana Marcina, a w dalszej kolejności każdy z osobna miał okazję obsługiwać ekspres do kawy, profesjonalnie zaparzając kawę, zgodnie z nauką pana Rusnarczyka. Oczywistym jest, że mogliśmy swoje dzieła wypróbować. Dla wielu z nas było zaskoczeniem, że kawa może smakować w taki sposób. Pełna aromatów, różnych pięknych zapachów i fascynujących smaków. Zupełnie inna kawa niż ta, która znajduje się na sklepowych półkach. Poza tym, mieliśmy okazję przyjrzeć się jak wygląda sztuka rysowania na kawie tzw. LATTE ART, którą następnie sami praktykowaliśmy. Niesamowite wzory zachwycały każdego z nas, a powiedzenie "trening czyni mistrza" zupełnie się sprawdziło. Na koniec kursu dowiedzieliśmy się jak odpowiednio wyczyścić ekspres po skończonej pracy, a następnie pan Marcin przedstawił nam kilka alternatywnych metod zaparzania kawy, którymi możemy posługiwać się w domu. 
Kurs przebiegał w pozytywnej i miłej atmosferze, a wiadomości, które wynieśliśmy na pewno zostaną w naszej pamięci. Dzięki spotkaniu z panem Rusnarczykiem wiemy, jak zaparzyć naprawdę dobrą kawę, a kto wie, może w przyszłości ktoś z nas postanowi otworzyć własną kawiarnię. Kurs z pewnością był niesamowitym doświadczeniem dla każdego z nas.
Dagmara Krawczyk



GALERIA








Zespół Szkół Rolniczych i Technicznych im. H. Cegielskiego w Powodowie

Powodowo
64-200 Wolsztyn

tel. 68 384-36-75
tel. fax. 68 384-38-38
zsrpowodowo@poczta.onet.pl
Deklaracja dostępności

Polityka prywatności RODO

Adres elektronicznej skrzynki podawczej ESP - EPUAP:
/4135832/zsrpow

epulap


Copyright © Zespół Szkół Rolniczych i Technicznych im. H. Cegielskiego w Powodowie
Zezwala się na wykorzystywanie materiałów zamieszczonych w witrynie w innych publikatorach, pod warunkiem podania źródła ich pochodzenia
 liczba odwiedzin: 6297705      online: 1
© 2022 MBEST