EGZAMINY POTWIERDZAJĄCE KWALIFIKACJE W ZAWODZIE ZA NAMI…2015-10-21  
Uczniowie klas trzecich w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik elektronik i technik mechanizacji rolnictwa zakończyli zdawanie egzaminów potwierdzających pierwszą kwalifikację w zawodzie. Natomiast ich koledzy z klasy IV w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa przystąpili do zdawania drugiej kwalifikacji. Część pisemna egzaminu odbyła się tuż po rozpoczęciu roku szkolnego tj. 8 września. Wtedy to wszyscy przyszli technicy pisali 60 minutowy egzamin w formie testu wyboru (zadań zamkniętych). Od 1 października rozpoczęły  się  części praktyczne egzaminów zawodowych. W tym etapie egzaminu zdający w określonym czasie musieli  wykonać  i przedstawić  do oceny egzaminatorowi wyznaczonemu przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną w Poznaniu zadanie z tzw. wykonaniem  lub z dokumentacją. W części praktycznej oceniane są w zależności od kwalifikacji odpowiednio: efekt końcowy zadania lub przygotowana dokumentacja. 
W tym roku szkolnym zdawano następujące kwalifikacje:  T.6. Sporządzanie potraw i napojów, T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji, E.6. Wykonywanie instalacji urządzeń elektronicznych, M.1. Użytkowanie pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie, M.02. Obsługa techniczna oraz naprawa pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie.  
Wszyscy, którzy zdali te egzaminy, (wyniki  będą znane pod koniec listopada), są już na półmetku w zdobywaniu tytułu technika w wybranym zawodzie – uzyskane kwalifikacje będą odpowiadały  poziomowi  szkoły zawodowej.