Dzisiaj jest 16-07-2024
szukaj
- Aktualności
- Szkoła
- Uczeń
- Office 365
- Rekrutacja
- Internat
- Absolwenci
- Kontakt
- Dziennik
- Kronika Filmowa
Dnia 11 listopada 2023 roku, odbyły się wolsztyńskie obchody Narodowego Święta Niepodległości.
O godz. 8:30 odbyła się Msza św. za Ojczyznę po której m.in. przedstawiciele władz miasta, powiatu, organizacji społecznych i politycznych oraz szkół złożyli wiązanki kwiatów pod Pomnikiem Niepodległości. W obchodach uczestniczyła także delegacja oraz poczet sztandarowy naszej szkoły.
Jak co roku w naszej szkole świętowaliśmy odzyskanie niepodległości przez Polaków. W tym roku to już sto piąta rocznica wydarzeń, dzięki którym powróciliśmy na mapę Europy i mogliśmy się cieszyć własnym, suwerennym krajem. Tradycyjnie już dołączyliśmy się do akcji śpiewania hymnu państwowego o godzinie 11.11. Galowym strojem oddaliśmy cześć tym, którzy walczyli za naszą wolność. Im dziękujemy za oddanie życia za niepodległą ojczyznę. W holu szkoły przypominamy o wydarzeniach związanych z odzyskaniem niepodległości i zachęcamy do refleksji nad nimi.
Nasi uczniowie uczcili ten dzień przygotowaniem zdrowego śniadania 🥪🍎 klasa 1TŻiUG zjadła je wspólnie na zajęciach z wychowawcą 😃 a wszyscy uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przyczynili się do powstania gazetki na temat zdrowego jedzenia i gotowania 🥑🍉
Pamiętajcie zdrowe jedzenie również może być smaczne 🤤🥰
24 listopada na długiej przerwie odbędą się zabawy andrzejkowe, ciasteczka z wróżbą i inne atrakcje na holu szkoły. Zapraszamy do wzięcia udziału!!!
Dziś na zajęciach praktycznych uczniowie klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowywali zakąski na zimno i ciepło. Uczniowie wykazali się dużym zaangażowaniem.
W dniach 30-31 października uczennice klasy III TŻiUG – Aleksandra Walczak, Zuzanna Tomys, Zofia Heinrich i Karolina Badach brały udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa na drobiowe smaki 3”. Miejscem kulinarnej rywalizacji było Centrum Konferencyjno – Eventowe Smak Kariery w Warszawie.
W konkursie brało udział 12 szkół gastronomicznych z województwa wielkopolskiego. Pierwszy etap konkursowych zmagań polegał na przygotowaniu zupy i dania głównego z kurczaka wg własnej receptury, którą nasze uczennice same stworzyły.
Dziś 6 listopada, sali sesyjnej Starostwa Powiatowego w Wolsztynie odbył się finał „XXI Konkursu Wiedzy o Powiecie Wolsztyńskim – edycja samorządowa”.
Uczniowie ZSRiT w Powodowie Patryk Malcher 2TS oraz Fabian Vitkovskis 2TE zajęli wysokie III miejsce.
Nasi uczniowie mieli do pokonania 4 konkurencje, w których wykazać musieli się nie lada wiedzą i kreatywnością.
W DNIU 27.10.2023r. W HALI SPORTOWO- WIDOWISKOWEJ W TRZCIANCE, ODBYŁY SIĘ ZAWODY STREFOWE W BADMINTONIE DZIWCZĄT I CHŁOPCÓW. NASZE DRUŻYNY AWANSOWAŁY DO FINAŁU MISTRZOSTW WOJEWÓDZTWA WIELKOPOLSKIEGO.
SKŁAD DZIEWCZĄT: SYPNIEWSKA AMELIA, HOROWSKA IGA, USZLER MARIKA
Powiat Wolsztyński otrzymał dofinansowanie w wysokości 75.000 zł z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Poznaniu i Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej na utworzenie ekopracowni – zielonego serca szkoły. 💚💚💚
Na nową EKOPRACOWNIĘ przeznaczono pomieszczenie, które wymaga gruntownego remontu.
Zakończenie festiwalu dyniowego odbyło się 26 października. W tym dniu na holu naszej szkoły można było zakupić i skosztować mnóstwo słodkości, m.in. babkę dyniową, serniczek oraz pumpkin spice latte, czyli popularną kawę w sezonie jesienno-zimowym, z dodatkiem dyni, aromatyzowaną syropem z przypraw - imbiru i cynamonu.