Dzisiaj jest 17-07-2024
szukaj
szukaj
fotoggg_(1656501409).jpgzdd4_(1645112212).jpgzdd2_(1645112211).jpgzdd5_(1645112212).jpgzdd3_(1645112211).jpg
Aktualności

EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA w ZSRiT w POWODOWIE

Około 22 mln dzieci w Unii Europejskiej cierpi na nadwagę lub otyłość. To jedna z głównych przyczyn wielu chorób zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Dlatego też Komisja Europejska rozpoczęła kampanię informacyjną, która ma przekonać obywateli, że zdrowe odżywianie w dzieciństwie  i podczas dorastania znaczy zdrowie w dorosłym życiu.
Co roku w Europie liczba dzieci z nadwagą rośnie o 400 tysięcy. Jest to wyjątkowo niepokojące zjawisko, gdyż nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży często wywołują problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu dzieci te są bardziej narażone na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję.
Stąd też pomysł Komisji Europejskiej na zorganizowanie wspólnie z Europejskim Stowarzyszeniem Kucharzy Euro-Toques Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Rozpoczęta przez komisarza UE ds. zdrowia Markosa Kyprianou kampania ma na celu zachęcanie dzieci i młodzież do zdrowego odżywania i ćwiczeń fizycznych oraz przeciwdziałanie coraz poważniejszemu problemowi otyłości u najmłodszych.
Nawyki z dzieciństwa mają często wpływ na późniejszy styl życia. Można zatem założyć, że dzieci i młodzież, które poznają zalety zdrowego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.
Dobre przyzwyczajenia nabyte w dzieciństwie procentują w dorosłym życiu - powiedział komisarz Kyprianou. Jego zdaniem zachęcanie dzieci i młodzież do zdrowego odżywiania i ćwiczeń fizycznych jest doskonałą inwestycją na przyszłość.
W tym roku kolejny raz zajęliśmy się aktywną promocją zdrowego jedzenia i gotowania. Oprócz interesujących plakatów, które zagościły na naszych korytarzach przygotowaliśmy zdrowe zimne i ciepłe przekąski i koktajle. 
Klasa I TŻiUG przygotowała pyszne surówki i koktajle mleczne, natomiast klasa II TŻiUG  pożywne orzechy, gruszki i ciepłe zakąski z ziemniaków, które młodzież naszego Technikum w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych roznosiła na długiej przerwie częstując wszystkich uczniów i spotkanych nauczycieli. 


Anna Popiół
Kinga Pluskota



GALERIA

















Zespół Szkół Rolniczych i Technicznych im. H. Cegielskiego w Powodowie

Powodowo
64-200 Wolsztyn

tel. 68 384-36-75
tel. fax. 68 384-38-38
zsrpowodowo@poczta.onet.pl
Deklaracja dostępności

Polityka prywatności RODO

Adres elektronicznej skrzynki podawczej ESP - EPUAP:
/4135832/zsrpow

epulap


Copyright © Zespół Szkół Rolniczych i Technicznych im. H. Cegielskiego w Powodowie
Zezwala się na wykorzystywanie materiałów zamieszczonych w witrynie w innych publikatorach, pod warunkiem podania źródła ich pochodzenia
 liczba odwiedzin: 6537468      online: 1
© 2022 MBEST